Αποκτηστε εδώ προστατευτικές μάσκες ΚΝ95

Το  πασχαλινό τραπέζι μπορεί να έχει δυσάρεστες περιπέτειες με την υγεία μας ειδικά για όσους  από εμάς έχουν νηστέψει τις προηγούμενες ημέρες . Άλλωστε τις μέρες του Πάσχα, τα καρδιαγγειακά και τα στομαχικά προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα και ο πόνος στο στομάχι είναι συνηθισμένα αυτές τις ημέρες, καθώς έπειτα από νηστεία καταναλώνονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων που είναι  πλούσια σε ζωικά λίπη. Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην άκρατη κατανάλωση φαγητού έχει ως επακόλουθο να συσσωρεύεται η τροφή στο στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας προβλήματα και ενοχλήσεις όπως δυσπεψία, «φουσκώματα», μετεωρισμός (αέρια), πόνος στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.

Το υπερβολικό αλκοόλ εξάλλου (από τρία ποτηράκια και πάνω) μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια («πέτρες» ή «λάσπη» στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα και τα εκκολπώματα με τις κολίτιδες στο παχύ έντερο.

 

Τα γεύματα μας θα πρέπει να είναι μικρά και συχνά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ, τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα), το κρέας να τρώγεται χωρίς πέτσα και να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες και λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Επίσης καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τα άλλα φαγητά και να προτιμώνται τα ψητά κρέατα στη σούβλα από αυτά στον φούρνο ή στη γάστρα.

 

Ειδικά οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσουν.

Για να αποφύγετε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποιες δοκιμασμένες και πρακτικές συμβουλές.

  • Προτιμήστε το κατσίκι αντί για το αρνί, διότι έχει λιγότερο λίπος.
  • Να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες Κρατήστε τις όμως απλές  χωρίς σως και ντρέσιγκς).
  • Αποφύγετε το ψωμί. Πρόκειται για έξτρα θερμίδες χωρίς νόημα, από τη στιγμή που στις μέρες της νηστείας μάλλον έχετε ήδη καταναλώσει αρκετό.
  • Να τρώτε με αργό ρυθμό για να διευκολύνετε την πέψη αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
  • Να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια). Σε μέρες γιορτινές, συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού της πείνας.
  • Μη βάζετε αλάτι στο φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά φαγητά, έχουν συνήθως ήδη πάρα πολύ αλάτι επάνω τους
  • Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους.
  • Αν έχετε φάει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι, προσπαθήστε να αποφύγετε τα γλυκά ή αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, φροντίστε τουλάχιστον να φάτε γλυκά με λίγες θερμίδες.

 

Για όλους εμάς που υποφέρουμε από στομαχικές διαταραχές η Herbalista και οι ειδικοί της έχουν τη λύση. Μία σειρά από επιλεγμένα και επιστημονικά άρτια προϊόντα που βοηθούν στην υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και τη σωστή λειτουργία των εντέρων. Δείτε τα με ένα κλικ εδώ

 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.