Όλες μας θέλουμε μαλλιά που είναι δυνατά, λαμπερά και εύκολα στο χειρισμό. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταφέρεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Οι περισσότερες από μας πρέπει να ασχοληθούμε με κάποιο πρόβλημα στα μαλλιά μας που μας εμποδίζει στην καθημερινότητα μας.

Τα γονίδιά παίζουν ρόλο όταν πρόκειται για τον τύπο, τη δύναμη και τον όγκο των μαλλιών σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κανένα έλεγχο στα μαλλιά σου.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 7 βήματα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την ανάπτυξη των μαλλιών σου και να βελτιώσεις την εμφάνιση, την αίσθηση και την κατάσταση τους.

 

  1.     Μείωσε την θερμότητα

Τα πιστολάκια, τα σίδερα ισιώματος και τα άλλα θερμαινόμενα εργαλεία styling μπορεί να επηρεάσουν τα μαλλιά σου, ειδικά εάν τα μαλλιά σου είναι λεπτά, στεγνά ή επιρρεπή σε θραύση. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά σου, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ζημιά ή φριζάρισμα.

 Για να περιορίσεις τη ζημιά από το στέγνωμα των μαλλιών, οι ερευνητές συνιστούν να κρατάς το πιστολάκι περίπου 15 εκατοστά μακριά από την επιφάνεια των μαλλιών σου και να διατηρείς το πιστολάκι σε κίνηση και όχι συγκεντρωμένο σε ένα σημείο.

Περιόρισε το styling με πιστολάκι ή άλλου είδους θερμότητα σε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να δώσεις στα μαλλιά σου χρόνο να ανακάμψουν.

Ρύθμισε το πιστολάκι και τα άλλα θερμαινόμενα εργαλεία styling σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να μειώσεις την πιθανότητα βλάβης στα μαλλιά. Μπορεί επίσης να θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν προστασίας από την θερμότητα στα μαλλιά σου για να ελαχιστοποιήσεις τη ζημιά.

 

  1.     Πάρε περισσότερες βιταμίνες

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σου έτσι και τα μαλλιά σου χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα για να είναι υγιή και δυνατά. Η έρευνα έδειξε ότι οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που μπορεί να είναι πιο σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι:

Βιταμίνη Α: βρίσκεται σε γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα, σπανάκι, γάλα, αυγά και γιαούρτι

Βιταμίνες Β, ειδικά βιοτίνη: βρίσκονται σε κρόκο αυγού, συκώτι, σολομό, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα

Βιταμίνη C: καλές πηγές περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, φράουλες και πιπεριές

Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμό πορτοκαλιού και γάλα

Βιταμίνη Ε: καλές πηγές περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, αμύγδαλα, σπανάκι και αβοκάντο

Σίδηρος: βρίσκεται σε στρείδια, μύδια, αυγά, κόκκινο κρέας, φακές και σπανάκι

Ψευδάργυρος: καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το βοδινό κρέας, οι σπόροι κολοκύθας και οι φακές

Εάν είναι δύσκολο να λάβεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρως, ίσως θελήσεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο λήψης πολυβιταμίνης που περιλαμβάνει αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Herbalista θα βρεις όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις πολυβιταμίνες που χρειάζεσαι για να είσαι σίγουρη ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

  1.     Χρησιμοποίησε σαμπουάν και μαλακτικό που δυναμώνουν τα μαλλιά

Η καθαριότητα των μαλλιών σου είναι σημαντική. Αλλά τα περισσότερα σαμπουάν χρησιμοποιούν συστατικά που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια των μαλλιών σου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη λιπαρότητα και να απομακρύνουν τη βρωμιά.

Αν όμως χρησιμοποιείς σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών όπως τα σαμπουάν ενδυνάμωσης από την Avalon Organics τότε θα μπορέσεις να δυναμώσεις τα μαλλιά σου χρησιμοποιώντας φυσικά και θρεπτικά συστατικά όπως η βιοτίνη, η βιταμίνη Ε, η πρωτεΐνη κινόα και το saw palmetto.

Χωρίς χημικά και με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά σου, τα δυναμωτικά σαμπουάν και μαλακτικά της Avalon Organics θα δυναμώσουν το δέρμα της κεφαλής σου αλλά και θα καθαρίσουν αποτελεσματικά και θα θρέψουν τα μαλλιά σου σε όλο το μήκος τους.

 

  1.     Κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σου

Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της κατάστασης του τριχωτού της κεφαλής σου, καθώς και στην αύξηση της ροής του αίματος στα θυλάκια των τριχών.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2016, το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να αυξάνει το πάχος και τη δύναμη των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείς να κάνεις μασάζ στο δικό σου τριχωτό της κεφαλής ασκώντας ελαφριά πίεση σε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σου για αρκετά λεπτά. Μπορείς να το κάνεις αυτό σε στεγνά μαλλιά ή όταν τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα, λίγο πριν εφαρμόσεις σαμπουάν.

  

  1.     Αύξησε την πρωτεΐνη στη διατροφή σου

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή σου είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς τα οι θύλακες των μαλλιών αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Η έλλειψη πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση και σε απώλεια μαλλιών.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών είναι:

 

  • τα αυγά
  • τα ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός
  • οι ξηροί καρποί και σπόροι
  • τα άπαχα κρέατα
  • το σπανάκι και το λάχανο
  • τα φασόλια και τα όσπρια

 

Και φυσικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Herbalista μπορείς να βρεις μία σειρά από vegan πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας και να τις εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

 

  1.     Δοκίμασε το δροσερό ξέβγαλμα

Το ντους με πολύ ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει θερμική βλάβη στα μαλλιά σου, τόσο στη ρίζα όσο και στην επιδερμίδα σου. Ο ατμός στο ντους μπορεί να ανοίξει τους πόρους της επιδερμίδας στα μαλλιά σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά μαλλιά, φριζάρισμα και μαλλιά επιρρεπή σε θραύση.

Για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου, ξέπλυνέ τα με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, τελείωσε το ντους σου ρίχνοντας δροσερό νερό στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη στεγανοποίηση της επιδερμίδας των μαλλιών σου, διευκολύνοντας τα μαλλιά σου να διατηρήσουν την υγρασία τους.

 

  1.     Αντάλλαξε την πετσέτα σου με ένα μπλουζάκι

Σύμφωνα με τους ειδικούς της περιποίησης μαλλιών, το τρίψιμο των βρεγμένων μαλλιών σου με πετσέτα από ύφασμα μετά το πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη και θραύση στα μαλλιά λόγω της τριβής που δημιουργείται μεταξύ της πετσέτας και των μαλλιών σου.

Μπορείς επίσης να επιλέξεις μια πετσέτα μικροϊνών, ή μία καλύτερη και φθηνότερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα απλό βαμβακερό μπλουζάκι.

Το λείο ύφασμα του T-shirt θα δημιουργήσει λιγότερη τριβή κατά το στέγνωμα και συνεπώς, λιγότερη ζημιά και φριζάρισμα. Για να χρησιμοποιήσεις ένα μπλουζάκι στα μαλλιά σου ακολούθησε τα εξής βήματα:

 

  •     Μετά το πλύσιμο και το ξέβγαλμα, πίεσε απαλά κάποια τμήματα των μαλλιών σου για να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
  •     Λύγισε το κεφάλι σου προς τα εμπρός και τύλιξε το μπλουζάκι γύρω από το κεφάλι σου με στυλ τουρμπάνι.
  •     Άφησε τα υγρά μαλλιά σου τυλιγμένα στο μπλουζάκι για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ξετύλιξέ το.
  •     Πίεσε το μπλουζάκι απαλά γύρω από τυχόν τμήματα μαλλιών που έχουν υπερβολική υγρασία, στη συνέχεια στέγνωσε ως συνήθως.

 

Σύνοψη

Η επίτευξη δυνατών και όμορφων μαλλιών απαιτεί προσπάθεια και προσοχή σε όλα τα μέτωπα.

 Ενώ η ελαχιστοποίηση της θερμικής βλάβης είναι σημαντική, αυτό που βάζεις στο σώμα σου μετρά επίσης. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και πηγών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σου.

Επίσης σημαντική βοήθεια μπορούν να σου προσφέρουν οι πολυβιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής για τα μαλλιά αλλά και τα εξειδικευμένα θεραπευτικά και δυναμωτικά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών.

Εάν παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά σου είναι επιρρεπή σε θραύση ή ότι χάνεις περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, αξίζει να το αναφέρεις στο γιατρό σου. Η τριχόπτωση είναι φυσιολογική για πολλούς άνδρες και γυναίκες, αλλά μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/health/how-to-strengthen-hair