Είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά  και, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει με μια σειρά ιατρικών συνθηκών. Γνωρίστε καλύτερα τα οφέλη από το ιχθυέλαιο.


  Ίσως μπορεί να προστατεύσει την καρδια

Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο δύνανται να βοηθήσουν στη μείωση πολλών παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου. Το ιχθυέλαιο συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα) και βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σκλήρυνσης των αρτηριών, επιβραδύνοντας την παραγωγή πλάκας ή θρόμβων αίματος. 

Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ίσως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, νέα στοιχεία από μια ανάλυση 14 κλινικών δοκιμών υποδηλώνουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μην ωφελεί ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

 Ίσως μπορεί να χαμηλώσει τη χοληστερόλη

Η μελέτη  που δημοσίευσε το περιοδικού Nutrients αναφέρει ότι το ιχθυέλαιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (το κύριο συστατικό του ιχθυελαίου) είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα ωμέγα-3 ίσως βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα), που οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα HDL ή σε "καλή χοληστερόλη". Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ίσως μπορούν να επηρεάσουν  θετικά τη χοληστερόλη.

 Ίσως μπορεί να κάνει καλό στα κόκαλα

Ένα άλλο από τα πολλά οφέλη ιχθυελαίου είναι ότι δύναται να βοηθήσει τα οστά. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Nutrition, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρέθηκαν στο ιχθυέλαιο βρέθηκαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, ειδικά όταν λαμβάνονται με ασβέστιο. Μελέτες έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα φαίνεται να αυξάνουν την ποσότητα ασβεστίου που απορροφά το σώμα. Αυτό προάγει τη δύναμη των οστών και την ανάπτυξη.

 Ίσως μπορεί να απαλύνει τους πόνους της περιόδου

Μια παλαιότερη μελέτη στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας διαπίστωσε ότι 41 νέες γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίου για τέσσερις μήνες ανέφεραν λιγότερους  πόνους από ό, τι όταν έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. 

Μια άλλη παλαιότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research, από Δανέζους ερευνητές, παρακολούθησε 78 γυναίκες με δυσφορία κατα την έμμηνο ρύση και τους έδωσε πέντε κάψουλες την ημέρα είτε από ιχθυέλαιο είτε από ιχθυέλαιο με βιταμίνη Β12, είτε από λάδι φώκιας ή από εικονικό φάρμακο. Μετά από τέσσερις μήνες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίου με βιταμίνη Β12 είχαν λιγότερο επώδυνο έμμηνο κύκλο. Πιο πρόσφατα, μια άλλη μελέτη στο περιοδικό International Journal of Gynecology & Obstetrics διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν λιγότερες κράμπες και επώδυνα συμπτώματα της εμμηνόρροιας. Ήταν επίσης σε θέση να μειώσουν την ποσότητα του φαρμάκου για τον πόνο που χρειάζoνταν όταν τα συμπτώματα ήταν πολύ σοβαρά για να τα χειριστούν μόνες τους. 

Ίσως μπορεί να θεραπεύσει κάποιες ψυχικές ασθένειες

Είναι γνωστό ότι τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για τη θεραπεία μιας σειράς ψυχικών διαταραχών είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 στο Journal of Clinical Psychiatry, μια ομάδα μελετών πρότεινε ότι τα ωμέγα-3 που βρέθηκαν στο ιχθυέλαιο είχαν θετική επίδραση στα άτομα με πρωτογενή κατάθλιψη. Ασθενείς με διπολική διαταραχή που έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου, μερικοί επιπλέον των τακτικών φαρμάκων και μερικοί μόνο τα συμπληρώματα, είχαν λιγότερα καταθλιπτικά επεισόδια από εκείνους που πήραν ένα χάπι με εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Journal of Clinical Medicine

. Και πέντε από τις έξι διπλές-τυφλές δοκιμές στη σχιζοφρένεια βρήκαν ότι τα ωμέγα-3  έχουν θεραπευτικό όφελος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 στο περιοδικό Drugs. 

Ίσως μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη

Νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 στα συμπληρώματα ιχθυελαίου αύξησαν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στην κυκλοφορία του αίματος, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης. Οι ερευνητές λένε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ισως μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ένα άλλο από τα οφέλη του ιχθυελαίου είναι ότι ίσως μπορεί να βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας αυτοάνοσης νόσου που προκαλεί οδυνηρή φλεγμονή των αρθρώσεων. Σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη το 2013, η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σε συνδυασμό με συμβατικές θεραπείες συνδυάστηκε με καλύτερα ποσοστά απάλλαξης, πράγμα που σημαίνει ότι τα ωμέγα-3s ίσως να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, τα ωμέγα-3s  ίσως μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες. 


Λιπαρά Ω3 και Ιχθυέλαιο στη Herbalista

Εμείς στη Herbalista έχουμε φέρει στην Κύπρο ένα από τα καλύτερα Ιχθυέλαια της αγοράς από μία μάρκα που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα επιστημονικά αρτια συμπληρώματα της: To Doctor’s Best Purified & Clear Omega 3 Fish Oil βοηθάει:

  • Στην υποστήριξη των μάτια και την ευεξία του εγκεφάλου

  • Στην υποστήριξη της καρδιαγγειακή υγείας

  • Στην υποστήριξη των συνδέσμους

Μπορείτε να το βρείτε στο e-shop μας, να μας στείλετε μήνυμα στο Facebook για να σας το αποστείλουμε με ACS ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην οδο Κυπράνορος 21 στη Λευκωσία (κοντά στο Debenhams της Μακαρίου) για να μιλήσετε από κοντά με τους ειδικούς μας. Μπορείτε ακόμη να μας καλέσετε στο 22251170 και κάποιος από τους ειδικούς μας θα μιλήσει μαζί σας για όποιο θέμα σας απασχολεί. 


Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.



Πηγή άρθρου:

https://www.thehealthy.com/nutrition/benefits-of-fish-oil/