Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο είναι πάρα πολλοί - από το άγχος της εργασίας και τις οικογενειακές ευθύνες έως τις απροσδόκητες προκλήσεις, όπως οι ασθένειες. Δεν είναι περίεργο ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι μερικές φορές δύσκολο να επιτευχθεί. Και ενώ μπορεί να μην είναι δυνατό να επηρεάσουμε όλους οι παράγοντες που εμποδίζουν τον ύπνο μας, μπορούμε να υιοθετήσουμε συνήθειες που ενθαρρύνουν τον καλύτερο ύπνο. Ας ξεκινήσουμε με αυτές τις απλές συμβουλές.

1. Τηρούμε ενα προγραμμα ύπνου

Είναι καλό να προγραμματίζουμε όχι περισσότερο από οκτώ ώρες για τον ύπνο μας. Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για έναν υγιή ενήλικα είναι τουλάχιστον επτά ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερο από οκτώ ώρες στο κρεβάτι για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Επίσης βοηθάει πολύ το να πηγαίνουμε στο κρεβάτι και να σηκωνόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να περιορίζουμε τη διαφορά στο πρόγραμμα ύπνου αναμεσα στις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα σε όχι περισσότερο από μία ώρα. Η συνεπεια ενισχυει τον κύκλο ύπνου του σώματός.

Εάν δεν κοιμηθούμε μέσα σε περίπου 20 λεπτά, καλό είναι να αφήνουμε την κρεβατοκάμαρά και να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό όπως το διάβασμα ή η χαλαρωτική μουσική και να επιστρέφουμε πίσω στο κρεβάτι όταν είμαστε κουρασμένοι.

2. Προσοχή σε ό,τι τρώμε και πίνουμε πριν τον ύπνο

Δεν πηγαίνουμε στο κρεβάτι πεινασμένοι ή υπερβολικα χορτάτοι. Συγκεκριμένα, αποφεύγουμε βαριά ή μεγάλα γεύματα μερικές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου. Η δυσφορία μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους.

Η νικοτίνη, η καφεΐνη και το αλκοόλ χρειάζονται προσοχή. Τα ερεθιστικά αποτελέσματα της νικοτίνης και της καφεΐνης χρειάζονται ώρες για να υποχωρήσουν και μπορούν να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου. Και παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ταυτόχρονα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο αργότερα τη νύχτα.

3. Δημιουργούμε ένα αναπαυτικό περιβάλλον

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δωμάτιο ιδανικό για ύπνο. Συχνά, αυτό σημαίνει δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η έκθεση στο φως μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Επίσης αποφευγουμε την παρατεταμένη χρήση οθονών λίγο πριν από την ώρα του ύπνου. Χρησιμοποιούμε σκουρόχρωμες οθόνες, ωτοασπίδες ή άλλες συσκευές για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Οι δραστηριότητες χαλάρωσης πριν από τον ύπνο, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο μας.


4. Κοιμόμαστε λιγότερο κατα τη διάρκεια της ημέρας

‘Ενας μεγάλος ύπνος κατα τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο. Εάν επιλέξουμε να κοιμηθούμε κατα τη διάρκεια της ημέρας καλό είναι  να μην κοιμηθούμε παραπάνω από 30 λεπτά και να μην κοιμηθούμε αργά το απόγευμα και προς το τέλος της ημέρας.

Όσοι από εμας εργάζονται τη νύχτα ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθούν  αργά μέσα στην ημέρα και πριν από την εργασία τους για να καλύψουν τον χαμένο ύπνο.

5. Αθλούμαστε ή κάνουμε γυμναστική κατα τη διάρκεια της ημέρας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο. όχι όμως όταν είναι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Το να περνάμε χρόνο έξω από το σπίτι βοηθάει επίσης.

6. Διαχειριζόμαστε το άγχος μας

Προσπαθούμε να επιλύσουμε τις ανησυχίες μας πριν από τον ύπνο. Αφήνουμε τις εγνοιες για το επόμενο πρωί. Η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει. Ξεκινάμε με τα πολύ βασικά όπως η οργάνωση, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η ανάθεση καθηκόντων. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος.

Συμπληρώματα για τον ύπνο από τη Herbalista

Στη Herbalista μπορείτε να βρείτε μία σειρά από αξιόπιστα και παγκοσμίως γνωστά συμπληρώματα που αφορούν την ποιότητα του ύπνου.

Μπορείτε να τα βρείτε κατ’ ευθείαν στο e-shop μας ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην οδο Κυπράνορος 21 στη Λευκωσία (κοντά στο Debenhams Central) για να μιλήσετε από κοντά με τους ειδικούς μας. Μπορείτε ακόμη να μας καλέσετε στο 22251170 και κάποιος από τους ειδικούς μας θα μιλήσει μαζί σας για όποιο θέμα σας απασχολεί. 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή άρθρου: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379