Η βιταμίνη C είναι μία πασίγνωστη και ιδιαίτερη βιταμίνη, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει αλλά είναι απαραίτητη για να έχουμε καλή υγεία. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία φρούτων όπως φράουλες, πορτοκάλια και σμέουρα, καθώς και λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, τα μπρόκολα και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα.

Φυσικά, όπως και με όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες, για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της Βιταμίνης C, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή ποσότητα από αυτη. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 75 mg την ημέρα, ενώ οι άντρες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 90 mg την ημέρα.

Γνωρίζουμε ότι η λήψη αρκετών βιταμινών και μετάλλων είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και ότι η βιταμίνη C είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη μείωση των κρυολογημάτων, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που παίζουν μεγάλο ρόλο στη γήρανση και την ασθένεια.

 Άλλα οφέλη της βιταμίνης C που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι τα εξής:

Προλαμβάνει τον πόνο από την άσκηση

 Η λήψη τακτικών δόσεων βιταμίνης C πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου και στην ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες.

 

Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου 

Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας περίπου 250 mg βιταμίνης C το πρωί, σχεδόν διπλασιάζεται η απορρόφηση σιδήρου για την ημέρα.

Ίσως βοηθά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού
Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζουν πολλές γυναίκες και το να βρεθούν τρόποι για τη μείωση τους δεν ήταν ποτέ εύκολο. Η έρευνα έδειξε ότι  υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και να χαμηλώσουν τη συχνότητα των λοιμώξεων.

Αυξάνει την πυκνότητα των οστών 

Καθώς γερνάμε, τα οστά μας γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, οπότε η συμπλήρωση της διατροφής μας με βιταμίνης C και βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη.

Προστατεύει την υγεία των ματιών

Μια μελέτη με 3.500 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών διεξήχθη με δοσολογία βιταμίνης C στα 500 mg ημερησίως για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν μειωθεί οι περιπτώσεις ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Μειώνει τα καρδιακά θέματα υγείας που προκαλεί η ηλικία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

 

Προστατεύει τον εγκέφαλο 

Και εδω οι έρευνες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση των γνωστικών προβλημάτων όσων παίρνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης C.

 

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C;

 

Γνωρίζοντας τα οφέλη, πιθανότατα θα θέλατε να μάθετε πώς να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολο να το κάνετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ή  συμπεριλάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C στην διατροφή σας είτε να απολαύσετε τσάι και χυμούς με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη  υγεία μας οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε καθημερινά επαρκή ποσότητα από αυτή. 

 

Στη Herbalista μπορείτε να βρείτε ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα Βιταμίνης C που κυκλοφορούν στην Κύπρο, την Doctor's Best Βιταμίνη C με Quali-C που:

  • Βοηθά για να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ενισχύει τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού
  • Αποτελεί βασικό συντελεστή για σημαντικά συστήματα ενζύμων
  • Είναι απαραίτητο για αρθρώσεις και άλλους συνδετικούς ιστούς
  •  

    Μπορείτε να το βρείτε στο e-shop μας, να μας στείλετε μήνυμα στο Facebook για να σας το αποστείλουμε με ACS ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην οδο Κυπράνορος 21 στη Λευκωσία (κοντά στο Debenhams της Μακαρίου) για να μιλήσετε από κοντά με τους ειδικούς μας. Μπορείτε ακόμη να μας καλέσετε στο 22251170 και κάποιος από τους ειδικούς μας θα μιλήσει μαζί σας για όποιο θέμα σας απασχολεί. 

    Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.

    Πηγή: https://www.drbvitamins.com/community/the-surprising-health-benefits-of-vitamin-c