Το υαλουρονικό οξύ, επίσης γνωστό ως υαλουρονάνη, είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα μας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες του βρίσκονται στο δέρμα, στον συνδετικό ιστό και στα μάτια. Η κύρια λειτουργία του είναι να συγκρατεί το νερό για να διατηρεί τους ιστούς σας καλά λιπασμένους και υγρούς. Συγκεντρώσαμε παρακάτω  6 απροσδόκητα οφέλη από τη λήψη υαλουρονικού οξέος.

1. Κανει το δέρμα πιο υγιές και ελαστικό


Tα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας να φαίνεται και να είναι πιο ελαστικό.

Περίπου το ήμισυ του υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας είναι παρόν στο δέρμα μας, όπου δεσμεύει το νερό για να διατηρήσει την υγρασία. Ωστόσο, η φυσική διαδικασία γήρανσης και η έκθεση σε πράγματα όπως η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο, ο καπνός και η ρύπανση μπορούν να μειώσουν την ποσότητα υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μας.

Η λήψη συμπληρωμάτων υαλουρονικού οξέος μπορεί να αποτρέψει αυτή τη μείωση δίνοντας στο σώμα μας επιπλέον ποσότητα για να ενσωματωθεί στο δέρμα.

Οι δόσεις των 120-240 mg ημερησίως για τουλάχιστον ένα μήνα έχουν δείξει ότι αυξάνουν σημαντικά την υγρασία του δέρματος και μειώνουν το ξηρό δέρμα στους ενήλικες.

Το ενυδατωμένο δέρμα μειώνει επίσης την εμφάνιση των ρυτίδων, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο απαλό.


2. Μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Το υαλουρονικό οξύ διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην επούλωση πληγών.

Είναι φυσικά παρών στο δέρμα, αλλά η συγκέντρωση του αυξάνεται όταν υπάρχει βλάβη που χρειάζεται να επισκευαστεί.

Το υαλουρονικό οξύ βοηθά τα τραύματα να επουλώνονται ταχύτερα ρυθμίζοντας τα επίπεδα φλεγμονής και δίνοντας σήματα στο σώμα να κατασκευάσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στην κατεστραμμένη περιοχή.

Η εφαρμογή του σε τραύματα του δέρματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μέγεθος των τραυμάτων και μειώνει τον πόνο ταχύτερα από ένα εικονικό φάρμακο ή καθόλου θεραπεία.

Το υαλουρονικό οξύ έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης όταν εφαρμόζεται απευθείας σε ανοιχτές πληγές. 

Επιπλέον, είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της νόσου των ούλων, επιταχύνοντας την επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση των δοντιών και εξαλείφοντας τα έλκη, όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο στόμα. 

Ενώ η έρευνα για τους ορούς υαλουρονικού οξέος είναι πολλά υποσχόμενη, δεν έχει γίνει έρευνα για να καθοριστεί εάν τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να παρέχουν ίδια οφέλη.


Ωστόσο, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα από το στόμα ενισχύουν τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος που βρίσκονται στο δέρμα, είναι εύλογο να συμπεραίνουμε ότι μπορούν να προσφέρουν κάποιο όφελος και στην επούλωση των πληγών.


3. Ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων διατηρώντας τα οστά καλά λιπασμένα

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται επίσης στις αρθρώσεις, όπου διατηρεί το χώρο μεταξύ των οστών σας καλά λιπασμένο. Όταν οι αρθρώσεις λιπαίνονται, τα οστά είναι λιγότερο πιθανό να τρίβονται το ένα με το άλλο και να προκαλέσουν δυσάρεστο πόνο.

Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος είναι πολύ χρήσιμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έναν τύπο εκφυλιστικής ασθένειας των αρθρώσεων που προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου.

Η λήψη 80-200 mg ημερησίως για τουλάχιστον δύο μήνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ειδικά σε άτομα ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

4. Καταπραΰνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος  ίσως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Όταν συμβαίνει μία γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα περιεχόμενα του στομάχου επανεμφανίζονται στο λαιμό, προκαλώντας πόνο και βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου.

Το υαλουρονικό οξύ ίσως μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση της κατεστραμμένης επένδυσης του οισοφάγου και στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης.

Μία μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα διαπίστωσε ότι η εφαρμογή ενός μίγματος υαλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης σε ιστό του λαιμού που υπέστη βλάβη στο οξύ βοήθησε να επουλωθεί πολύ πιο γρήγορα από όταν δεν χρησιμοποιήθηκε καμία θεραπεία.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχουν αυτά τα οφέλη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος και θειικής χονδροϊτίνης μαζί με ένα φάρμακο που μειώνει το οξύ μείωσε τα συμπτώματα παλινδρόμησης κατά 60% περισσότερο από ό, τι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής μείωσης του οξέος μόνο.

Μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι ο ίδιος τύπος συμπληρώματος ήταν πέντε φορές πιο αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από ένα εικονικό φάρμακο.

Η έρευνα στον τομέα αυτό εξακολουθεί να είναι σχετικά νέα και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αναπαραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων. Παρ 'όλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

5. Ανακουφίζει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας

Περίπου 1 στους 7 ηλικιωμένους ενήλικες πάσχει από συμπτώματα ξηροφθαλμίας λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων ή λόγω δακρύων που εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικό στη συγκράτηση της υγρασίας, χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Οι οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν 0,2-0,4% υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Φακοί επαφής που περιέχουν υαλουρονικό οξύ βραδείας απελευθέρωσης αναπτύσσονται επίσης ως πιθανή θεραπεία για τη ξηροφθαλμία. 

Επιπλέον, οι οφθαλμικές σταγόνες υαλουρονικού οξέος συχνά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στα μάτια για τη μείωση της φλεγμονής και την επούλωσης της πληγής. 

Ενώ όταν εφαρμοστεί άμεσα στα μάτια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και βελτιώνει τη συνολική υγεία των ματιών, δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος από το στόμα έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

6. Διατηρεί τη δύναμη των οστών

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας οστού σε αρουραίους με οστεοπενία - το αρχικό στάδιο απώλειας οστού που προηγείται της οστεοπόρωσης. Μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν επίσης δείξει ότι υψηλές δόσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή νέου οστικού ιστού 

Ενώ τα αποτελέσματά του στην υγεία των οστών ανθρώπων δεν έχουν μελετηθεί ακόμη, οι πρώιμες μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες είναι αρκετά υποσχόμενες.

Συνοπτικά

Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια από τους περισσότερους ανθρώπους και να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό για τα οφέλη του δέρματός του, ειδικά για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και επιταχύνοντας την επούλωση των πληγών.


Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.



Βρείτε Υαλουρονικο οξύ στη Herbalista

Στη Herbalista έχουμε φέρει ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος της Κυπριακής αγοράς, από μία μάρκα που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα επιστημονικά αρτια συμπληρώματα της. To Doctor's Best, Υαλουρονικό Οξύ & Θειούχο χονδροϊτίνης:

  • Στηρίζει την υγεία και λειτουργία των αρθρώσεων  

  • Στηρίζει την υγεία του δέρματος

  • Ο Κολλαγόνος ΙΙ, BioCell, περιέχει βασικούς συντελεστές, οι οποίοι στηρίζουν το υγιές δέρμα και την λειτουργία των αρθρώσεων

 

Μπορείτε να το βρείτε στο e-shop μας, να μας στείλετε μήνυμα στο Facebook για να σας το αποστείλουμε με ACS ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην οδο Κυπράνορος 21 στη Λευκωσία (κοντά στο Debenhams της Μακαρίου) για να μιλήσετε από κοντά με τους ειδικούς μας. Μπορείτε ακόμη να μας καλέσετε στο 22251170 και κάποιος από τους ειδικούς μας θα μιλήσει μαζί σας για όποιο θέμα σας απασχολεί. 

 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.


Πηγή: https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits#section4