Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να απολαμβάνουν χορτοφαγικά και vegan τρόφιμα, το να αντιληφθείς πως να αντικαταστήσεις την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας  με vegan πρωτεΐνη είναι πλέον αρκετά σημαντικό.

Γιατί χρειάζεσαι πρωτεΐνη;

Οι πρωτεΐνες είναι τα δoμικά στοιχεία της ζωής. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος αποτελείται  από αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία είναι από μόνα τους τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Τα σώματα μας παράγουν με φυσικό τρόπο 11 αμινοξέα από μόνα τους και 9 αμινοξέα προκύπτουν από τη διατροφή μας.

Η πρωτεΐνη βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της ενέργειας, χτίζει την δύναμή σου, επιδιορθώνει τους ιστούς και τους μυς σου, και είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενζύμων και νευροδιαβιβαστών που δουλεύουν συνεχώς για να διατηρήσουν την πέψη σου, το μεταβολισμό σου και τον εγκέφαλο σου σε λειτουργία. Το σώμα σου χάνει και αντικαθιστά περίπου 2 εκατομμύρια κύτταρα το δευτερόλεπτο και χωρίς επαρκή πρωτεΐνη από τη διατροφή σου, το σώμα σου δεν μπορεί να επιδιορθώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα ή να παράγει νέα. Για να το θέσουμε πιο απλά, χρειάζεσαι επαρκή πρωτεΐνη για να ευημερήσεις.

 Τα Οφέλη της vegan πρωτεΐνης

1.Βελτιωμένη πέψη: Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γεμάτοι με υγιείς ίνες που βελτιώνουν φυσικά την πέψη και την απορρόφηση και μειώνουν τα συμπτώματα αερίων και φουσκώματος.

 

2.Ενίσχυση μεταβολισμού:  Ο συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεϊνών σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο μέχρι το σώμα σου να χωνέψει ολόκληρα vegan τρόφιμα. Όσο περισσότερο το σώμα σου εργάζεται στο μεταβολισμό της φυτικής πρωτεΐνης, τόσο καλύτερο γίνεται στην καύση επιπλέον λίπους.

 

3.Καρδιαγγειακή υγεία: Οι διατροφές που στηρίζονται σε φυτικά τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλότερες σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη και υψηλές σε υγιείς φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της γενικής ευεξίας.

 

4.Αποφυγή ορμονών και αντιβιοτικών: Πολλές ζωικές πηγές πρωτεΐνης μπορούν να περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά, ενώ οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά (ενώσεις που παράγονται φυσικά από τα φυτά), βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

 

5.Πλήρεις πρωτεΐνες: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ζωικές πηγές πρωτεϊνών είναι οι μόνες  «πλήρεις» πρωτεΐνες -δηλαδή περιέχουν επαρκή επίπεδα και των 9 απαραίτητων αμινοξέων. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Η σόγια, το tempeh, τα φασόλια edaname και τα μπιζέλια είναι όλες πλήρεις πηγές πρωτεΐνης. Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να συνδυάσεις vegan τρόφιμα για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις όλα τα αμινοξέα σε ένα γεύμα.

 

Τρόφιμα με καλές ποσότητες vegan πρωτεΐνης:

 

Όσπρια: Μαύρα φασόλια, ρεβίθια, edaname φασόλια, φακές, χρυσά μπιζέλια, pinto, σόγια (tempeh, tofu )

Ολικής αλέσεως: Αμάρανθος, φαγόπυρο, κεχρί, βρώμη, κινόα, ρύζι, ολικής αλέσεως

Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, σπόροι chia, φυστίκια, σπόροι κολοκύθας, σουσάμι, ηλιόσποροι

Συνδυάζοντας 2 τουλάχιστον από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων θα διασφαλίσεις ότι παίρνεις πάντα τον πλήρη αριθμό 20 αμινοξέων σε κάθε γεύμα. π.χ φασόλια και ρύζι, χούμους + κράκερ σπόρου, βούτυρο αμυγδάλου + κράκερ ρυζιού, σούπα φακής + ψωμί ολικής αλέσεως.

 

Συμπληρώματα vegan πρωτεΐνης: ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι παίρνεις αρκετή ποιότητα πλήρους πρωτεΐνης είναι να συμπληρώσεις τη διατροφή σου με μια σκόνη vegan πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα, την Raw Organic Fit Chocolate, από την Garden of Life. Όχι μόνο είναι 100% vegan αλλά περιέχει και τα 20 αμινοξέα και είναι απαλλαγμένη από γλουτένη & γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Herbalista μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από vegan πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να παραδοθούν άμεσα στο σπίτι σας είτε μένετε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο.

Και ένα παράδειγμα για το πώς να συμπεριλάβεις τη vegan πρωτεΐνη στη διατροφή σου:

 

Μπάρες με βανίλια Raw Organic fit

Νόστιμες μπάρες πρωτεΐνης ιδανικές για σνακ πριν ή μετά από τη γυμναστική που θα μειώσουν το αίσθημα της πείνας, θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών σου.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

1 μερίδα Raw Organic Fit Vanilla από τη Garden of Life

1 φλιτζάνι αλεύρι πράσινης μπανάνας

1 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας

1 αυγό chia

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia

1 φλιτζάνι κάσιους εμποτισμένο

1 κουτάλια εκχύλισμα πάστας βανίλιας

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

½ φλιτζάνι σιρόπι από κάστανο ρύζι

½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι Ιμαλαΐων

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΛΑΣΟΥ:

 

1 κουταλιά Raw Organic Fit Vanilla από τη Garden of Life

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πάστας βανίλιας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •   Μούλιασε το κάσιους για τουλάχιστον 3 ώρες. 
  •   Στράγγιξε το κάσιους, στην συνέχεια ξέπλυνε, στράγγιξε ξανά και τοποθέτησε το στο μίξερ, κατά διαστήματα ξύνοντας τις πλευρές μέχρι να έχεις μια ωραία πάστα από κάσιους ( πρόσθεσε μικρές ποσότητες γάλακτος αμυγδάλου εδώ αν χρειαστεί για να κινηθούν τα κάσιους)
  •   Πρόσθεσε την πάστα βανίλιας, το σιρόπι καφέ ρυζιού, το γάλα αμυγδάλου και το αυγό chia και χτύπησε τα στο μίξερ μαζί για να αναμειχθούν τα συστατικά ( όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα )
  •   Σε ξεχωριστό μπολ ανακάτεψε τα ξηρά συστατικά σου: αλεύρι μπανάνας, αλεύρι καρύδας, σπόρους chia, πρωτεΐνη Garden of Life και αλάτι μέχρι να γίνουν μίγμα.
  •   Ρίξε τα υγρά συστατικά στο μπολ με τα ξηρά συστατικά και ανακάτεψε.
  •   Με καθαρά χέρια, ζύμωσε τα υλικά μαζί. Αν είναι πολύ στεγνά, πρόσθεσε αργά μερικές ποσότητες γάλακτος. 
  •   Τοποθέτησε χαρτί ψησίματος στο ταψί σου και άδειασε την ζύμη σου μέσα.
  •   Πίεσε τη ζύμη προς τα κάτω σταθερά με τα χέρια σου, διασφαλίζοντας ότι είναι επίπεδη.
  •   Βάλε το στο ψυγείο για 15 λεπτά
  •   Βάλε το λάδι καρύδας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  •   Χτύπησε ελαφρά την Garden of Life πρωτεΐνη και την βανίλια μέχρι να γίνουν γλάσο.
  •   Βγάλε το ταψί σου από το ψυγείο και με ένα κουτάλι της σούπας, ρίξε το γλάσο διαγώνια σε όλο το ταψί σου  μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο.
  •   Βάλε το πίσω στο ψυγείο για να είναι έτοιμο πριν το τεμαχίσεις και το σερβίρεις
  •  

    Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.

     

    Πηγή άρθρου: https://www.mindfood.com/article/health-benefits-vegan-protein/