Με τη νέα πραγματικότητα που φέρνει το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων στην Κύπρο γίνεται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και παράλληλα συνίσταται η χρήση της μάσκας και στον γενικού πληθυσμό της Κύπρου και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους όπου θα υπάρχει αρκετός κόσμος.

 Και στην Κύπρο οι προστατευτικές μάσκες τείνουν γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας παρόλη την τεράστια συζήτηση που γίνεται εδώ και πολύ καιρό σε όλο τον κόσμο και την ύπαρξη δύο στρατοπέδων ανάμεσα στους ειδικούς.

Από τη  μία υπάρχουν οι ειδικοί που εναντιώνονται στη χρήση προστατευτικής μάσκας καθώς είτε αμφιβάλλουν για τη ικανότητα των μασκών να προστατέψουν από τον νέο αυτό κορωνοϊό είτε πιστεύουν ότι οι μάσκες παρέχουν μία ψευδή αίσθηση προστασίας και κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο προσεκτικούς στο να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.   

Από την άλλη υπάρχουν επιστήμονες αλλά και έρευνες που δείχνουν ότι τα οφέλη από τη χρήση μάσκας ίσως ξεπερνούν τα ρίσκα που παράλληλα προκαλεί. Σε έρευνα που έγινε από το Imperial College ανακαλύφθηκε ότι το 40% των επαγγελματιών υγείας μολύνθηκε από κορωνοϊό από ασυμπτωματικούς ασθενείς.  

Η  χρήση μάσκας από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς διασφαλίζει ότι δε θα μεταδώσουν τον ιό και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι υγιείς από το νέο κορωνοϊό.

Οι έρευνες και τα πειράματα που γίνονται στα εργαστήρια δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι η μάσκα βοηθάει στο να μην κολλήσει κάποιος τον νέο κορωνοϊό αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμα και μια υφασμάτινη μάσκα με χοντρό ύφασμα είναι πιο αποτελεσματική από το να πλύνει κάποιος καλά τα χέρια, αφού στο κάτω-κάτω ο Κορωνοϊός είναι ένα ιός που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού.

Για να στηρίξουν τη χρήση μάσκας κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν το παράδειγμα της Γερμανικής πόλης Τζένα. Η Τζένα ήταν η μόνη γερμανική πόλη που επέβαλε τις μάσκες προσώπου και δεν κατέγραψε νέες μολύνσεις τις επόμενες οκτώ ημέρες, ενώ οι γύρω πόλεις συνέχισαν να σημειώνουν άνοδο στα κρούσματα. Επίσης, η Τσεχία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέβαλε δημόσια τις μάσκες προσώπου στις 18 Μαρτίου. Ενώ ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων συνέχισε να αυξάνεται για άλλες τρεις εβδομάδες, ο σχετικός ρυθμός ανάπτυξης εκεί επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες όπως η  Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Επίσης η χρήση μάσκας από τους υγιείς πολίτες θα ήταν και ένα σημάδι ότι παίρνουν στα σοβαρά την επιδημία και ενδιαφέρονται για την καλή υγεία όλων.

Ίσως λοιπόν έχει  έρθει η ώρα να φορέσουμε προστατευτικές μάσκες και στην Κύπρο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: https://www.wired.co.uk/article/coronavirus-face-mask-rules