Από την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου ως το πιο ισορροπημένο βάρος, ο καλός ύπνος έχει μια σειρά από μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο καλή ζωή συνολικά. Σίγουρα, ο ύπνος ίσως να μην είναι τόσο διασκεδαστικός όσο κάποια από τα άλλα πράγματα που κάνουμε στο κρεβάτι. Αλλά είναι πολύ πιο ξεκούραστος.

1. Ύπνος και λειτουργία του εγκεφάλου

Η επίτευξη καλής ποιότητας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι «όταν στερούμαστε τον ύπνο, μπορεί να προκληθούν δυσλειτουργίες σε μία ολόκληρη γκάμα λειτουργιών του εγκεφάλου από την απλή μνήμη έως τη δυσκολια στην επίλυση πιο πολύπλοκων προβλημάτων.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

  • Βραδύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

  • Προβλήματα μνήμης

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Ένα άτομο που έχει υποστεί στέρηση ύπνου δεν μπορεί να μάθει αποτελεσματικά επειδή δεν είναι σε θέση να  συγκεντρωθεί επαρκώς.

Ο ύπνος συμβάλλει στην βελτίωση της μνήμης μας, "καταγράφοντας" τις σκέψεις μας στο μυαλό μας, κάτι που είναι απαραίτητο για την εκμάθηση νέων πληροφοριών.

 

2. Ύπνος και φυσική κατάσταση

Ένας καλός ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να βοηθήσετε το σώμα σας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο υγιής ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικου και ακόμα και να βελτιώσει την κατάσταση της καρδιάς μειώνοντας το άγχος.

Ο ύπνος βοηθά επίσης στο να λειτουργεί κάποιος αποτελεσματικά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο παραγωγικούς στη δουλειά τους, καθώς οδηγεί στο να ξοδεύει κανείς περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει ακόμα και τα βασικά & εύκολα καθήκοντα. Η έλλειψη ύπνου συμβάλλει και στη μειωση του χρόνου αντίδρασης - οδηγώντας σε λάθη.


3. Υπνος και δέρμα

Όταν κάποιος φτάνει στο στάδιο 3 ή 4 του ύπνου, το σώμα του παραγει ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία συχνά αναφέρεται και ως φυσική ορμόνη κατά της γήρανσης του σώματος».

Όταν κάποιος κοιμάται,το δέρμα επισκευάζεται,αναπληρώνεται και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.Κάθε φορά που ο ύπνος μειώνεται - έστω και για μία ώρα -  μειώνεται και η ορμόνη ανάπτυξης και αυτό φαίνεται στο πρόσωπό.


4. Υπνος και βάρος

Ο ύπνος μπορεί να είναι ένα κλειδί για τη διαχείριση του βάρους. Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συνδέουν τον περισσότερο ύπνο με το λιγότερο βάρος. Η μελέτη έδειξε ότι η λήψη μόνο πέντε ωρών ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Η ανάκτηση ύπνου μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Συμπληρώματα για τον ύπνο από τη Herbalista

Στη Herbalista μπορείτε να βρείτε μία σειρά από αξιόπιστα και παγκοσμίως γνωστά συμπληρώματα που αφορούν την ποιότητα του ύπνου.

Μπορείτε να τα βρείτε κατ’ ευθείαν στο e-shop μας ή να περάσετε από το κατάστημα μας στην οδο Κυπράνορος 21 στη Λευκωσία (κοντά στο Debenhams Central) για να μιλήσετε από κοντά με τους ειδικούς μας.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της ειδικής ιατρικής γνώμης. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό ή το δικό σας γιατρό. Η Herbalista δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για αυτές τις πληροφορίες.



Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656292/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2680680/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535701/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053

https://www.natrol.com/4-surprising-health-benefits-good-nights-sleep/